ייעוץ תעסוקתי

"עבוד במה שאתה אוהב ולא תעבוד יום בחייך"

כותרת אלמנט

בחירת מקצוע היא אחת ההחלטות המשמעותיות שעלינו לקבל במעגלי חיינו. בחירה כזו כוללת בתוכה שיקולים והשלכות רבות: יש לקחת בחשבון את הנטיות התעסוקתיות, את התחביבים והכישורים, ובמקביל יש לבחון את שוק העבודה ואת ההיצע שלו ולהבין האם ואלו אפשרויות תעסוקתיות קיימות בתחום המבוקש.

מלבד זאת, צומת בחירת העבודה היא צומת מבלבלת מאד. היצע התחומים והמשרות גדול, עולם העבודה משתנה ללא הרף והחברה והסביבה משפיעות על הדעה האישית. לעיתים גם נדרשים לימודים מקצועיים וההתלבטות מתרחבת למסלולי הלימודים והמחירים אותם נידרש לשלם: מחיר כלכלי, מחיר משפחתי, זמן, אנרגיה ועוד. גם מידת ההתאמה של הלימודים ליכולות האישיות חשובה מאד: ההצלחה או הכישלון בלימודים ישפיעו לא מעט על הדימוי העצמי ותחושת הערך האישית, ולכן צריך לשקול את כל הנתונים בכובד ראש.

אדם שעובד בעבודה שמתאימה ליכולותיו, נטיותיו ואישיותו, יצליח יותר בעבודתו וממילא גם יהיה מסופק ומאושר יותר.

כאן נכנס הייעוץ התעסוקתי לתמונה.

ייעוץ ניטרלי ומקצועי אמור לסייע להגיע לבחירה מדויקת ונכונה עבורך ועבור משפחתך, כאשר היא נעשית בצורה מושכלת ומקצועית ולוקחת בחשבון את כלל המרכיבים הרלוונטיים – יכולות, נטיות, צרכים, ביקוש, סביבת עבודה, דרישות לימודים, אתגרים ייחודיים, מצב משפחתי וכלכלי ועוד.

יחד עם זאת ישנו ערך מוסף משמעותי: מסע הגילוי העצמי ותהליך הבחירה הם ללא ספק חוויה מעצימה ומלמדת שיכולה להשפיע לטובה ולבוא לידי ביטוי בצמתים נוספים וחשובים בחיים. גם בהמשך, כשיבואו רגעים מאתגרים בלימודים או בעבודה, הידיעה כי עשינו תהליך מושכל ועמוק תסייע לנו לזכור את הסיבות הטובות שהביאו אותנו לכאן ולדבוק בדרכנו המקצועית.

כותרת אלמנט

חשיבות הייעוץ התעסוקתי עבור אדם חרדי בבואו להשתלב בשוק העבודה:

מטבע הדברים וכפועל יוצא מאורח החיים החרדי, הכניסה לעולם העבודה עשויה להיות מאתגרת יותר. לעולם העבודה מאפיינים, צרכים ותהליכים ייחודיים, הדורשים היכרות מוקדמת, הכנה יסודית ולמידה מתמשכת, והם לא תמיד קיימים.

בכדי להשתלב בעולם העבודה באופן מיטבי נדרשים ידע תיאורטי ומקצועי (ה"מה") ופיתוח מיומנויות וכישורים רכים (ה"איך"). אדם חרדי המבקש להשתלב בעולם העבודה נתקל לא אחת במספר פערים עיקריים:

היעדר רקע והתנסות תעסוקתית

 

כאשר אדם נחשף בגיל צעיר ובשלב מוקדם לידע אודות תחומים ומקצועות שונים ולאנשים העוסקים במגוון תחומים, הוא מסוגל לחקור ואף להתנסות ב'טעימות' מקצועיות. לדוגמא, אדם שנחשף לעבודה מול מחשב בצעירותו, יוכל ללמוד על יכולותיו ועל מידת התאמתו לעיסוק במחשב.

כאשר אין מספיק חשיפה והתנסות תעסוקתית, עלול העומד בצומת חיפוש העבודה לבחור מקצוע לא מתאים ולגלות תוך זמן קצר שהוא אינו עונה על יכולותיו, להתקשות במציאת עבודה לאחר סיום הלימודים ולחוש תסכול וחוסר אונים כאשר אינו מוצא את מקומו בשוק התעסוקה.

זאת בנוסף לנטייה המוכרת- לבחור מקצועות "מסורתיים" הנחשבים מקובלים בחברה החרדית, כמו הוראה או רבנות, גם אם אינם מתאימים לכישורים והחלומות.

כותרת אלמנט

קשיים בהשתלבות בשוק התעסוקה

השתלבות בשוק העבודה כרוכה בלמידה והתמודדות עם אתגרים רבים, הן מבחינה מקצועית והן מבחינה בירוקרטית. עבור אדם ללא ניסיון תעסוקתי, קשיים אלו עשויים להיות מורכבים אף יותר.

היכן זה מתבטא?

בהיעדר ידע במושגי יסוד וקושי בהבנת מושגים וטרמינולוגיה מקצועיים, נהלים, תנאי עבודה, זכויות וחובות עובדים ועוד. קשיים אלו עלולים להוביל לבלבול, אי הבנות ותחושת חוסר ביטחון.

בחוסר הבנה של ציפיות מעסיקים הן מבחינת דרישות התפקיד והן מבחינת קוד ההתנהלות במקום העבודה. קשיים אלו עלולים להוביל לתסכול, אי שביעות רצון ואף פיטורים.

בפערים טכנולוגיים וחוסר התמצאות בתוכנות מחשב הנחוצות בעולם העבודה.

בהיעדר מיומנויות רכות הנחוצות בעולם העבודה, כגון תקשורת בין אישית, עבודה בצוות, ניהול זמן, פתרון בעיות ועוד. קשיים אלו עלולים להשפיע על היכולת להשתלב בצוות ולתרום באופן מיטבי.

באתגר המפגש עם תרבויות שונות. סט הערכים של אורח החיים החרדי שונה לרוב מאלו המקובלים בעולם העבודה החילוני. לדוגמה, ערכים חיוביים כמו צניעות וענווה עשויים להקשות על האדם החרדי להביע את עצמו באופן אסרטיבי או לקחת פיקוד על פרויקטים וכדו'.

לכן, בנקודת זמן חשובה זו, בבואך לבחור את אחת הבחירות החשובות בחייך- ייעוץ תעסוקתי מקצועי המבין את אורח החיים החרדי ומביא בחשבון את האתגרים הכרוכים בכך, הוא אבן הפינה בתהליך בחירת המקצוע.

אולי יעניין אותך גם:

לשיתופי פעולה השאירו פרטים